De Federale Regering keurt het horecaplan goed.

Door Elke Sleurs op 6 februari 2015, over deze onderwerpen: Fiscale fraudebestrijding

Vandaag keurde de Federale Regering het horecaplan goed. Staatssecretaris Elke Sleurs nam het voortouw in de opmaak van het plan

Het horecagebeuren heeft binnen onze bourgondische cultuur een heel mooie, maar ook gedifferentieerde en sociale dimensie.  Typisch voor de horeca is de heel hoge graad van flexibiliteit. En dat zet zich voornamelijk door op het vlak van de tewerkstelling, meer bepaald de gelegenheidsarbeid.  Deze hoge nood aan flexibiliteit valt evenwel niet te rijmen met de strakke regels waarin deze sector momenteel moet functioneren. In die zin dat zwartwerk bijna als normaal wordt beschouwd. Dit is geen culpabilisering van een bepaalde sector, maar een vaststelling. De horecasector is zich hier zelf van bewust en geeft ook zelf aan dat hij niet tegen de witte kassa is.

Wat willen we bereiken met het horecaplan?
Een werkbaar en leefbaar kader voor de horeca zonder concurrentieverstoring, zonder zwarte economie en met opbouw van sociale rechten voor de werknemers.

Dus, daarom zetten we volop in op flankerende maatregelen bij de invoering van de witte kassa. Dat is de prioriteit voor de komende maanden! Zij moeten en zullen er zijn voor de witte kassa operationeel wordt in januari 2016:

  1. Meer en goedkopere overuren: uitgebreid van 180 naar 360 goedkope overuren per jaar.
  2. Een soepeler stelsel voor gelegenheidsarbeid: van 100 dagen naar 200 dagen per werknemer per jaar
  3. Flexi-jobs:  het gaat telkens om mensen die een hoofdjob hebben van minstens vier vijfde, en die daarop volledige sociale lasten betalen. Zij mogen bijverdienen in de horeca, om de piekmomenten mee op te vangen. Op die arbeid moet slechts 25 procent bevrijdende RSZ-werkgeversbijdrage betaald worden

Bovendien werken we aan administratieve vereenvoudiging van de aanwezigheidsregistratie van het personeel en willen we een charter met de inspectiediensten om de verwiting van de sector niet te gebruiken om retroactief fiscale vaststellingen te doen. Er komt geen heksenjacht.

Het competitiviteitspact voorziet voor 2016 reeds in een bijkomende lastenverlaging ten belope van 300 mio EUR.  Een in verhouding zéér belangrijk deel van deze lastenverlaging zal naar de horecasector gaan, gelet op het feit dat er veel laaggeschoolden tewerkgesteld zijn.

Kortom, de horecasector heeft af te rekenen met een aantal specifieke uitdagingen. We hebben alle begrip voor de ongerustheid en de vele vragen waarmee men zit, maar zijn ervan overtuigd dat de maatregelen in dit plan aan de horeca de nodige zuurstof zullen bieden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is